Demonstraties — Potkaars - praat met iedereen (2024)

Met Potkaars film ik demonstraties met straatinterviews vanuit het perspectief van de mensen die meedoen. Je vindt de reportages in het afrolmenu bovenin op de Potkaars website. In 2019/2022 demonstreerden mensen tégen maatregelen in de coronacrisis. Diezelfde maatregelen werden aangevoerd als reden om met geweld demonstraties neer te slaan, waarmee ze effectief maatregelen tégen kritiek op overheidsbeleid waren. Potkaars laat zien wat er gebeurde. De rapporteur tegen martelen en ander inhumaan gedrag van de verenigde naties schreef aan Nederland deze brief. [download]

Featured

Demonstratie voor vrede op De Dam en het Museumplein in Amsterdam, 31 maart 2024

Reportage van de vredesdemonstratie op de Dam en het Museumplein van 31 maart 2024.

Read More →

veroordeeld tot medeverdachten en tot een advocaat - regiezitting Hof Amsterdam, 27 maart 2024

Op 27 maart 2024 vond in het Amsterdamse gerechtshof de regiezitting plaats voor ruim zeventig op 28 maart 2021 op het Museumplein gearresteerde demonstranten, die hun veroordeling willen aanvechten. Alle verdachten wordt hetzelfde verweten, namelijk dat zij geen gevolg hebben gegeven aan de vordering van de politie het Museumplein te verlaten. Die vordering zou het gevolg zijn van een door de burgemeester afgegeven noodbevel, waaraan nogal wat rammelde, zo blijkt uit Wob-stukken.

Read More →

Besluit mogelijkheid tot Hoger Beroep Julian Assange - 26 maart 2024, Londen

Op 26 maart 2024 doet de rechter uitspraak in het verzoek van Julian Assange om in hoger beroep te mogen tegen zijn uitlevering aan de Verenigde Staten.
Djamila le Pair is in Londen en doet verslag.

Read More →

Demonstratie voor Vrede: de Dam Amsterdam, 25 februari 2024 - Willem Engel e.a.

Verslag van de demonstratie voor vrede op 25 februari 2024, die iedere laatste zondag van de maand wordt gehouden op de Dam in Amsterdam. Vóór vrede met Rusland (en in Gaza) en tegen oorlog. Een interview met Willem Engel wordt gevolgd door toespraken van onder andere Djamila le Pair over de uitleveringszaak van Julian Assange.

Read More →

persvrijheid stopt oorlog - demonstratie Museumplein Amsterdam voor de vrijlating van Julian Assange

De hoorzittingen voor het laatst mogelijke beroepsverzoek in Groot-Brittannië door WikiLeaks-oprichter Julian Assange naderen snel (20 en 21 februari). Daarom kwam een groeiend aantal Assange-campagnevoerders op zaterdag 10 februari 2024 bijeen op het Museumplein in Amsterdam. Met liedjes, toespraken, spandoeken en flyers probeerden actievoerders voorbijgangers te informeren over de penibele situatie van Assange. Twee mensen van DiEM25 hielden een toespraak.

Read More →

Interview with Joe Lauria of Consortium News, at Peace Rally in Amsterdam

January 28 2024. The monthly peace Rally on Dam Square Amsterdam takes place shortly after the ruling of the international court of justice on the case about genocide in Gaza which was brought by South Africa against Israel. Editor in Chief Joe Lauria of Consortium News happens to be in the Netherlands to receive the Dutch Julian Assange Award by the Dutch Free Journalists association (VVJ). In this interview at Dam Square in Amsterdam we talk about the situation in Gaza, geopolitics, choices the press makes in coverage of certain topics, and about the case of Julian Assange.

Read More →

vredesdemonstratie op de Dam in Amsterdam - Stan van Houcke, mars, toespraken en muziek

Beelden van de demonstratiemars door Amsterdam, toespraken vanaf het podium waaronder die van Stan van Houcke én muziek gespeeld op de demonstratie vóór vrede op de Dam in Amsterdam 26 november 2023.

Read More →

Raise Your Voice for Julian Assange Rally in Brussels - 23 September 2023

Rally in Brussels in support for Julian Assange and demanding his immediate release. Among the speakers were MEP Clare Daly and independent journalist John Y. Jones. In this report interviews with MEP Mick Wallace and whistleblower on the European commission Roelie Post. Speakers on stage were alternated with musical performances. In this report music by the choir Attac Bruxelles 2 with Let it be / Set him Free, Behind these Prison Walls and Sans La Nommer.

Read More →

tot gevangenisstraf veroordeeld voor een Pietje Bell actie; het verplaatsen van een hekje

Op de Stem ze Weg demonstratie voor de boeren en vissers van 11 maart 2023 in Den Haag, zette Johan Reuver met zijn shovel een hekje aan de kant, waarna vrachtwagens het Zuiderpark op reden,. Op 24 maart werd hij door de politierechter voor die kwajongensactie tot twee weken gevangenisstraf veroordeeld. In dit verslag beelden van de demonstratie, de integrale registratie van de rechtszaak na een samenvatting door Djamila en Rico van Potkaars.

Read More →

Stem ze weg demonstratie 11 maart 2023 - Den Haag, Zuiderpark

Verslag van de boeren en vissers demonstratie in Den Haag p[ 11 maart 2023. Met impressies van sprekers op het podium en veldinterviews waarin oa. stemmen tellen door burgers en rechtszaken tegen de Staat worden besproken met Dennis Spaanstra, Cyril Wentzel, Jeroen Pols en Willem Engel. Op het podium met beelden van oa. Geert Wilders, Wybren van Haga en Thierry Baudet. Grote afwezigen bij dit protest vóór onze landbouw en visserij sector waren alle andere politieke partijen. Stem ze weg, steun onze boeren en vissers.

Read More →

Vonnis al geschreven vóór de rechtszaak - strafzaak Dorien Duinker

Dorien Rose Duinker was één van de demonstranten 28 maart 2021 op het Museumplein in Amsterdam. Op 5 oktober 2022 diende haar strafrechtszaak daarover; andere demonstranten zijn dan al veroordeeld. Duinker betoogt dat de vervangende burgemeester destijds valsheid in geschrifte pleegde, dat de demonstratie niet verboden mocht worden en niet verboden is omdat de autoriteiten pas daags na de demonstratie met terugwerkende kracht formaliseerden waarom het verboden zou zijn. Dat is antidatering zonder grond en valsheid in geschrifte. Daarbij; de ambtenaar die dat deed, was niet bevoegd aldus Duinker.

De officier van justitie ging daar niet op in, de rechter ging een stap verder en stelde dat hij het vonnis al voor de rechtszaak op hoofdpunten af had, vanwege die andere veroordelingen. Deze zaak is niet alleen interessant vanwege de wraking waarmee het eindigde, maar omdat de rechter ervoor leek te kiezen gewraakt te worden, door te zeggen dat hij het vonnis al bepaald had vóór de zitting.

Read More →

Waar ligt jouw grens? - Protesten, Vegaburgers en een Petitie tegen Hugo de Jonge voor de Tweede Kamer - 6 september 2022

Waar ligt jouw grens? Op 6 september werden er vegaburgers gebakken achter het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer. PowNed was er bij om schande van te spreken (beelden van Powned https://www.powned.tv/artikel/nederland-in-brand-politici-gaan-lekker-bbqen ). Aan de overkant van de weg staat dan een moeder wiens kind uit huis is geplaatst. Ze voert actie voor terugdraaien van 95.000 uithuisplaatingen staat op haar omgekeerde vlag. Max van den Berg (die van die fakkel) was er ook. Met een spandoek; ‘waar ligt jouw grens’?

Read More →

'we are all Assange' is heel hard aan het waarheid worden - Demonstratie bij huwelijk Julian Assange

Op 23 maart 2022 trouwden Julian Assange en Stella Moris in Her Majesty’s Belmarsh Prison, de zwaarst bewaakte gevangenis in Engeland. Assange zit daar sinds 11 april 2019 opgesloten, in afwachting van twee juridische procedures: een beslissing over zijn uitlevering aan de Verenigde Staten en over de mogelijkheid tegen de Verenigde Staten in hoger beroep te gaan.
In Den Haag 'vierden' we het huwelijk tegelijkertijd mee, op steenworp afstand van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat zich nog altijd in stilzwijgen hult over de vervolging van deze politieke gevangene. Nederland heeft sinds kort zijn eigen politieke gevangenen. Djamila le Pair constateert dat de (ooit symbolische) leus 'Wij zijn allemaal Assange' nu heel hard werkelijkheid aan het worden is.

Read More →

World Wide Rally for Freedom (nr7) en een Potkaars Award voor Hilda die het allemaal organiseert

Vorig jaar werden op 20 maart demonstranten na de eerste 'World Wide Demonstration' urenlang opgesloten op de Leidse Kade. Dit jaar lopen ze dezelfde route mét Police for Freedom en de Witte Verbinding. Hilda organiseerde de voorgaande demo's en ook de zevende. Ze wint in deze uitzending de Potkaars Award.

Read More →

World Wide Demonstration 6, Brussel 23 januari 2022 - organisator Hilda Slofstra kijkt terug

De zesde World Wide Demonstration -dit keer in Brussel, op 23 januari 2022- trok een half miljoen demonstranten, aldus organisator Hilda Slofstra. Ze doet vanuit de nieuwe potkaars studio verslag van de afspraken zoals die er lagen met de politie, hoe die werden geschonden en hoe een vreedzame demonstratie escaleerde met relschoppers en traangas.

Read More →

Veter-Aan (het Veteranenlied) op de Koffieslag demonstratie Amsterdam, 16 januari 2022

De Ukes for Freedom maakten een lied over de oud militairen en veteranen van in het gelid voor vrijheid. Wijnand zingt: “Politie, kijk naar je laars, je hebt geen veter aan”. Het Olympisch stadion in Amsterdam is één van de drie startpunten van gelijktijdige marsen naar het Museumplein waar twee januari jl. nog met geweld tegen demonstrerende burgers werd opgetreden. Ze zingen het voor de veteranen. Achtereenvolgens zie je interviews met Arie Paap, Marloes Vis van Heemst en Morry Krispijn over zijn aangifte samen met tienduizenden andere Nederlanders tegen Hugo de Jonge. Sfeerbeelden, straatinterviews en muziek met veel vrolijkheid en saamhorigheid vanaf het Museumplein.

Read More →

"Jongeren zijn het zat" - Demonstratie Onderwijs - de Dam Amsterdam, 8 januari 2022

“Praat niet over maar met ons” staat op het spandoek. Er staan misschien een paar honderd mensen op de Dam, het is koud en het regent. Straatinterviews met studenten voor open onderwijs en van de bovenwijsbond. Podiumsprekers oa Universitair docent Bas van Bommel, TikTok-ster Sara Dol, Titus van Zandwijk en Amara Dusan.

Read More →

Verslag Demonstratie 2 januari 2022, Museumplein Amsterdam - Samen voor Nederland

Op 2 januari 2022 was er wéér politieweld tegen vreedzame demonstranten. Duizenden demonstranten.gaven gehoor aan het bevel met Museumplein in Amsterdam te verlaten. Potkaars maakte in deze reportage straatinterviews en toont integraal de beelden van wat er gebeurde bij de blokkade aan de van Baerlestraat.

Read More →

'We hangen al onze kappies aan het torentje' - Demonstratie Utrecht Samen voor NL, 4 december 2021

Op 4 december 2021 was er een Samen voor nederland mars, door Utrecht. De Ukes for Freedom liepen mee, ontmoetten er Sinterklaas en zongen met het winkelend publiek over mondkapjes en ander Haags beleid.

Read More →

World Wide Demonstration nr.5 - 20 november 2021

Livestreams van de demonstraties overal in de wereld op https://manystream.media
Aankondiging van de vijfde Wereldwijde demonstratie voor democratie, vrijheid en solidariteit in Amsterdam op 20 november 2021.

Read More →

Lawaaiprotest overstemt Persconferentie Mark Rutte - 2 november 2021, Ministerie van Justitie, Den Haag

De persconferentie van onze overheid wordt gehouden in het ministerie van Justitie. Daartegen protesterende burgers met pannendeksels en fluitjes wilden gehoord worden maar konden niet in de buurt komen. Ze waren er toch. Deze video is een samenvatting van de nieuwe lockdown aankondiging en het protest daartegen door Nederlanders in de straat op 2 november 2021 nabij het Ministerie van Justitie in Den Haag. spoiler alert: politiegeweld is terug

Read More →

Demonstratie voor Persvrijheid en vrijheid voor Julian Assange - Museumplein, 26 oktober 2021

Censuur vanuit big-tech en de overheid is allesbepalend geworden voor wat je zien kunt op TV en internet. Maar niemand is zo weggecensureerd als journalist en publicist Julian Assange dat is. Hij vertelde met WikiLeaks over oorlogsmisdaden begaan door de VS in de Irak oorlog en Afghanistan. Assange is sindsdien in Engeland gemarteld (zo stelde VN rapporteur Nils Melzer vast) en hij zit al meer dan twee jaar in eenzame opsluiting in Londen in afwachting van het verloop van zijn uitleveringsrechtszaak. Op 27 oktober 2021 is die zaak in hoger beroep. Djamila le Pair organiseerde de dag er voor deze demonstratie, voor de deur van het Amerikaanse consulaat.

Read More →

Police for Freedom Kids - Gorinchem

Wat een memorabele dag werd het. En wás het! Het is geen geheim dat de organisatie van een mars of demo specifiek voor de jongeren, geen gemakkelijke opdracht is. Maar de aanhouder wint. Na een aantal eerdere pogingen, werd het fenomeen opnieuw opgepakt door een hele groep enthousiaste mensen. Uit Gorinchem en omgeving. Want wat is dit mooie vestingstadje eigenlijk toch geschikt gebleken als locatie. Een fantastisch idyllisch centrum met een festival-achtig veld bij het water. Dit keer had de gemeente zich van z’n beste kant laten zien en de hele mars was gefaciliteerd.

Read More →

Demonstraties zijn niet links of rechts en Rutte is geen middenfiguur - straatinterviews uit Hilversum en Den Haag

Demonstraties voor menselijke verbinding en grondrechten zijn sinds de lockdown niet links of rechts. De demonstranten vormen juist een doorsnede van de samenleving. Op de demonstratie 25 september in Den Haag sprak ik Gerrit over de links-rechts politiek die desondanks om anti-lockdown demonstraties heen lijkt te hangen en de framing in de media. In deze reportage ook de premiere van het Vaccinatielied van Ukes for Freedom en beelden van de demonstratie op het Mediapark in Hilversum eerder die dag.

Read More →

Kat en Muis tussen Veteranen en Politie - Waku Waku Utrecht, 29 september 2021

Stipt om vijf uur stonden daar de Main Stream Media camera’s om te filmen hoe de mensen die steun betuigden aan restaurant Waku Waku zouden worden afgevoerd door de politie. Het liep anders. Terwijl de restauranthouders paraplu’s en poncho’s uitdeelden aan de mensen buiten in de regen besloten de veteranen van In Het Gelid Voor Vrijheid om -zoals water- de groep te verspreiden door de stad om elkaar daarna opnieuw te treffen voor het restaurant dat weigert mee te doen aan de coronapaspoort controle’s.

Read More →

Iedereen welkom, overal - Waku Waku Utrecht, 28 september 2021

Eetcafé Waku Waku in Utrecht weigerde toegangscontrole volgens het coronapaspoort uit te voeren. Op 28 september in de ochtend werden daarop op last van de politie de sloten vervangen. Honderden mensen verzamelden zich voor de deur van het restaurant in solidariteit met de eigenaars. De deuren gingen weer open: Potkaars reportage met In Het Gelid Voor Vrijheid (Veteranen), Ukes for Freedom (muzikanten), Mordechai Krispijn en Dennis Spaanstra.

Read More →

Rutte, Hugo; blijf met je poten van onze kinderen af - Demonstratie Amsterdam, 5 september 2021

Gedragen door meer dan zestig organisaties samen, met meer dan honderdduizend demonstranten in Amsterdam. Vóór grondrechten, tegen het regeringsbeleid in Nederland. Potkaars maakte een impressie en interviews met oa. Dennis Spaanstra en Jeroen Pols.

Read More →

Als het gaat om Julian Assange werken er geen Journalisten bij DPG, Volkskrant, Trouw en Parool

De Amerikanen verloren eind 2020 de uitleveringszaak. Julian Assange bleef desondanks zonder veroordeling opgesloten onder het zwaarste gevengenisregime in Engeland.

Nu, ruim een half jaar na die uitspraak vechten de Amerikanen de gronden aan waarop ze beroep kunnen aantekenen. Een technische zitting dus, niet alle gronden waren toegekend. Assange zit ondertussen op water en brood -volgens de rapporteur van de verenigde naties wordt hij er systematisch gemarteld- nu al ruim tien jaar in gevangenneming omdat hij over de oorlogsmisdaden van de VS publiceerde. Woensdag 11 augustus 2021 hervat de uitleveringszaak. Je zou denken dat alle journalisten op het puntje van hun stoel zitten? We zochten ze op in Amsterdam.

Read More →

verslag: Police for Freedom - mars Rotterdam, 17 juli 2021

Eerde marsen werden verboden, daarna werd het gefaciliteerd. Dit is na Apeldoorn de mars van Police for Freedom - weer groter- door Rotterdam. Kort voor de demonstratie zou zijn, ontstonden grote problemen in Limburg met wateroverlast. Op deze demonstratie voor menselijke verbinding werd ingezameld voor de slachtoffers.

Read More →

De Demonstratie van Arie Paap en de Ukes for Freedom in Zeewolde, 26 juni 2021

Arie Paap organiseerde op 26 juni in zijn woonplaats Zeewolde een Vrijheidsmars. Paap werd eerder dit jaar door de politierechter veroordeeld tot een taakstraf en geldboete voor zijn handelen op een demonstratie op het Museumplein in Amsterdam. Paap is die man die daar door een politieruiter te paard van achteren werd geslagen en daarna door ME te voet opnieuw werd geslagen. Het waren die foto's van politiegeweld die de hele wereld overgingen. In deze reportage legt Paap uit hoe die rechtszaak ging en waarom hij beroep aantekent.

Read More →

Demonstraties — Potkaars - praat met iedereen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Porsche Oberbrunner

Last Updated:

Views: 5455

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Porsche Oberbrunner

Birthday: 1994-06-25

Address: Suite 153 582 Lubowitz Walks, Port Alfredoborough, IN 72879-2838

Phone: +128413562823324

Job: IT Strategist

Hobby: Video gaming, Basketball, Web surfing, Book restoration, Jogging, Shooting, Fishing

Introduction: My name is Rev. Porsche Oberbrunner, I am a zany, graceful, talented, witty, determined, shiny, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.